Budapest series

 

Sziasztok, végre rávettem magam, hogy írjak pár sort a Budapest Architecture fotósorozatomról.

 

Aki követ instagramon vagy facebookon láthatta már a sorozatot, aki nem, itt megteheti.
Az egész véletlenszerűen kezdődött, évek óta szeretnék sorozatokat készíteni, sok ötletem volt már de az idő hiánya miatt sosem hoztam össze egyet sem. Eddig. 

Imádom a budapesti épületeket, állandóan random túrákra indulok a városba és keresem az újabb és újabb épületeket amiket csodálhatok. Egyik ilyen sétám végén lőttem a kedvenc háztömbömről egy 8 képes panorámát. Nem volt vele semmi különleges tervem, később amikor photoshopban nekiálltam összeilleszteni a panorámát teljesen véletlenül „elrontottam”. Felfedeztem, hogy a brutál nagylátóval (16mm fullframe vázon) lőtt állóképeket torzítva is össze tudom illeszteni és gondoltam, hogy ebből érdemes lenne egy sorozatot csinálni. 

a sorozat első tagjának nyers képei

Gondoltam, hogy könnyű dolgom lesz, hiszen sétálok egyet majd pár érdekes épületről lövök hasonlóképpen állított fotókat amiket összevarázsolok és kész. Nagyon nem így történt, első tudatosan ilyen fotók készítésére szánt sétám után másfél-két órát ültem a gép előtt, majd beletörődtem, hogy ez így nem fog menni. 

A következő utamon egy épületről többféle beállítással készítettem 30-40 képet, biztosra akartam menni, hogy rájöjjek melyik beállítás alkalmas ehhez a speciális torzításhoz. Sikerült rájönnöm hogy arra van szükség, hogy a képek alján legyen az épület vízszintben, akár milyen furcsán is hangzik. 

az épületek alja vízszintes minden nyers képen

Miután megvolt a módszer, sikerült elég nyersanyagot fotóznom a sorozathoz. Átlagosan egy-egy elkészült fotóhoz 1.5-2 óra utómunka tartozik, amelyhez részben photoshopot részben lightroomot használtam. Nagyvonalakban leírom milyen lépésekre volt szükségem a képek kidolgozásához.

Photoshopban: 

  • összeraktam a torzított panorámát
  • nagyjából körbe vágtam a képet, levágtam a felesleges részeket
  • eltűntettem a fotóról az apró zavaró dolgokat, például a villanyvezetékeket leszedtem, néhol körbevágtam az épületek szélét
  • néhány fotó egy részét tükröztem és használtam az általam csak multimontage-nak nevezett technikát, ilyenkor „egymásba” kerül több rétegnyi fotó, erről elképzelhető, hogy írok majd részletesebben is

Lightroomban: 

  • alapvető utómunkát végeztem a fotókon, hogy a hozzám hű szín, kontraszt meglegyen
  • homogénné tettem az égboltot
  • körbevágtam pontosan a fotókat, és megadtam, hogy egységesen hány pixel széles és magas legyen mindegyik fotó

Ezekből a lépésekből állt a sorozat képeinek az elkészítése, persze mindegyik fotónak van sajátossága, nincs kettő közöttük amely ugyan azzal a munkamenettel készült volna. 

Érdekesség a sorozat képeiről, hogy nem tudnám pontosan ugyan így még egyszer elkészíteni őket.

Mialatt készítettem a sorozatot már fejben elképzeltem a következőt, amelyet sokkal bonyolultabb kivitelezni, de pont ettől izgalmas számomra, hamarosan érkezik a Budapest People fotósorozat amelyről szintén tervezek írni egy hasonló bejegyzést.

A hosszabb távú tervek szerint akár 4-5-6 budapesti sorozatot is készítek, imádom, hogy lekötnek és remélem, hogy újra és újra sikerül megálmodni valami szürreális dolgot amikből összeáll a Budapest Series.

Domokos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük